Deprem öncesi 25 Ocak 2023 ve deprem sonrası 9 Şubat 2023 tarihli Copernicus Sentinel-2 görüntülerine, alt piksel optik korelasyonu uygulanarak, 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra oluşan yüzey deformasyonun 2 boyutlu yatay bileşenlerine ait yerdeğiştirme hesaplanmıştır. Sonuçta, Doğu-Batı yönünde 3 metreye ve Kuzey-Güney yönünde ise 5 metreye kadar yerdeğiştirmeler saptanmıştır. Bu çözümlemeler, Geohazards Thematic Exploitation Platform adlı uluslararası konsorsiyumun ürünüdür.


Kurumların detaylı deprem raporlarına aşağıdaki adreslerden erişebilirsiniz.
- 6 Şubat 2023 Mw=7,7 Sofalaca Şehitkamil Gaziantep Depremi
- 6 Şubat 2023 Mw=7,6 Ekinözü Kahramanmaraş Depremi
- A preliminary report on the February 6, 2023 earthquakes in Türkiye
- A quick report on the M7.8 and M7.6 Pazarcik and Ekinözü earthquakes in Türkiye, on 6 February 2023
- 06 February 2023 Earthquake in Turkey
- 06 February 2023 Earthquake in Syrian Arab Republic
6 Şubat’ta 7,8 büyüklüğündeki Gaziantep-Nurdağı depremi ve 7,5 büyüklüğündeki Kahramanmaraş-Ekinözü depremi Türkiye’nin güneyi ile Suriye’nin kuzeyini sarstı. Farklı büyüklükteki yüzlerce artçı sarsıntı harap olmuş bölgeyi sallamaya, binalara, yollara, demiryollarına ve diğer altyapıya daha fazla zarar vermeye devam ederken aynı zamanda kurtarma ve yardım çalışmalarını engelliyor. Bu esnada, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, bu depremleri ve nasıl yardımcı olabileceğimizi anlamaya çalışmak için elde edilen verileri analiz ediyor.
Ek olarak Temblor tarafından, 3 boyutlu Coulomb gerilme aktarımı hesaplanmıştır. Buna göre; Sürgü ve Çardak faylarındaki 7,5 (7,6?) büyüklüğündeki depremin, 110 kilometre güneyde Doğu Anadolu Fay Zonu’nda meydana gelen 7,8 (7,7?) büyüklüğündeki deprem sonrası tetiklenmiş olabileceği gösterilmektedir.
6 Şubat deprem dizisinde gerilme aktarımının (stres transferinin) rolünü anlamak, gelecekteki artçı şokların dağılımını tahmin etmede yardımcı olabilecek ve sonraki ana şok olasılığını değerlendirecek araçlar ve fikirler sağlayabilir.



Bu içerik, yıkıcı depremlerin oluşum mekanizmalarını detaylı bir şekilde irdelemiş olan Temblor firmasının paylaştığı bilgilerden doğrudan beslenmiştir.